Vízrajzi diagramok, elemzések

Vízrajzi diagramok, elemzések

Vízállás diagramok

A diagramok adott időpontban a Sió-csatorna egyes mérési pontjain lévő vízállásokat mutatják. Az értékek napi adatokon alapulnak, amennyiben egy nap több mérési adat állt rendelkezésre, ott az első (általában a reggeli) adat lett figyelembe véve. Az eredeti adatok esetében léteznek hiányzó napi adatok, itt az értékek becsültek, figyelembe véve a vízállás változások trendjét. Minden vízmérce adata át van konvertálva Balaton nullpontra, illetve tengerszint nullpontra. 2001 és 2004 közötti igen alacsony balatoni vízállás miatt a Sió-csatornán vízeresztés nem volt, 2005.09.01-én volt az első zsilipnyitás ezen időszak után, a diagramok is az ezt követő időszakot mutatják. Az adatok forrása: VITUKI - Vízügyi Adatbank (www.vizadat.hu).

Magyarázat a diagramhoz: A felső piros vonal a Balaton átlag vízállása az alsó piros vonal a Keselyűs duzzasztó alvíz, azaz a Duna Sió-torkolatnál lévő vízállása. A két zöld vonal a Sió-csatorna két végét jelenti: Siófok bukógát alsó (a balatoni zsiliphez közelebb lévő vízmércék a siófoki szakasz feltöltése miatt a csatorna vízjárását nem valósan jellemzik) és Keselyűs árvízkapu felső. A köztes kék vonalak Simontornya, Borjád, Szekszárd vízmércéken mért vízállás.

Balaton vízállás - Sió vízhozam diagram
Frissítve: 2010. november.30.

Sió vízállás diagram


Sió vízállás diagram


Sió vízállás diagram


Sió vízállás diagram

A diagramok elemzése: A diagramokból a Duna és a Balaton közti szintkülönbség; a csatorna különböző pontjain a vízszintingadozás mértéke; a dunai árvízek visszaduzzasztó hatása; az árvízkapu működése figyelhető meg.

Vízhozam diagramok

A diagramok adott időpontban a Sió-csatorna egyes mérési pontjain lévő vízhozamokat mutatják. Az értékek napi adatokon alapulnak, amennyiben egy nap több mérési adat állt rendelkezésre, ott az első (általában a reggeli) adat lett figyelembe véve. Az eredeti adatok esetében léteznek hiányzó napi adatok, itt az értékek becsültek, figyelembe véve a vízhozam változások trendjét. 2001 és 2004 közötti igen alacsony balatoni vízállás miatt a Sió-csatornán vízeresztés nem volt, 2005.09.01-én volt az első zsilipnyitás ezen időszak után, a diagramok is az ezt követő időszakot mutatják. Az adatok forrása: VITUKI - Vízügyi Adatbank (www.vizadat.hu).

Magyarázat a diagramhoz: A felső kék vonal Simontornyánál mért vízhozam, az alsó piros vonal a siófoki leeresztő zsilip vízhozamát mutatja. Abban az esetben, ha a siófoki zsilip zárva, akkor a simontornyai érték nagyrészben a - Simontornya előtt betorkoló - Kapos folyó vízhozamát jelenti.

Sió vízhozam diagram


Sió vízhozam diagram


Sió vízhozam diagram


Sió vízhozam diagram

A diagramok elemzése: A diagramokból látható, hogy miként változik a balatoni vízeresztés esetén a vízhozam Simontornyánál, illetve hogyan adódik össze a Kapos folyóból és a Balatonból érkező vízmennyiség a csatornában.